ХВИЛИНА ТВОРЧОСТІ "ВЕЛИКДЕНЬ В КОЛЬОРАХ ТА ФАРБАХ"



Традиція писати писанки сягає своїм корінням у сиву давнину і пов'язана з ритуалом весняного відродження на землі. Чому саме на яйці? Мабуть, тому, що прадавніх людей вражала поява з неживого предмета нового життя. Символіка писанки — це символіка радості, і такою вона дійшла з тих давніх язичницьких часів до нас. Наші предки були мудрими, а відтак змогли поєднати християнську віру з прадавніми віруваннями. Тобто з прийняттям християнства писанки, поступово ввійшли у великодню обрядовість. Таким чином, крашанка (пофарбоване в кольори райдуги яйце) та писанка (яйце, розфарбоване та розписане різноманітними знаками, що являли собою своєрідну орнаментальну символіку) є символами нескінченності життя.
Перетворювати звичайне куряче яйце на чарівну писанку за старих часів уміла кожна слов'янська жінка.
24 квітня, напередодні Великодня, бібліотекар філіалу № 14 та дівчатка 6 – Б класу ЖЕЛ № 24 поринули у хвилину творчості під назвою «Великдень в кольорах та фарбах».
Присутні з радістю та гарними думками розпочали готуватися до свята розфарбовуючи яйця в кольори райдуги. Дівчатка обрали кольори, якими будуть фарбувати крашанки після того, як бібліотекар розповіла про символіку кольорів. Також дівчатка дізнались про орнаменти, які використовуються в розписі писанок.
Особливо цікаво дівчаткам  було слухати про унікальні техніки декорування яєць у різних країнах світу.



Нагадаємо, що в минулому році бібліотекар також знайомила дівчаток з народними традиціями. А саме, до Дня матері в Україні відбувся   майстер-клас див.посилання з виготовлення мотанок «Творю своїми руками оберіг».

Постійні відвідувачі також завітали до бібліотеки-філіалу № 14 та почали готуватися до свята розфарбовуючи різнокольорові крашанки. Діти залюбки переглянули мультик  «Грицеві писанки». 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МАЙСТЕРНЯ РАДОСТІ "ЗГОТУЙ МАТУСІ ПОДАРУНОК

ЕКСКУРСІЯ "КНИЖКОВЕ КОРОЛІВСТВО"