МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ДИТЯЧОЇ КНИГИ


https://westnews.info/news/2-kvitnya-u-vsomu-sviti-vidznachayetsya-Mizhnarodnij-den-dityachoyi-knigi.html
2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

Звичайно, найкращі книги для малечі - це казки, які розвивають фантазію та створюють ту дивовижну атмосферу дива.

Це свято встановлено з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Датою свята обрано день народження Г. Х. Андерсена, великого неперевершеного короля казок, який став одним з найулюбленіших казкарів дітей багатьох поколінь. Сам Г. Х. Андерсен казав: "Казка - це те золото, що виблискує вогником в очах дітей". 

Казки великого письменника виховали стільки поколінь та подарували стільки радості малечі всього світу, що стали невід'ємним атрибутом щасливого дитинства. 

Сьогодні важко уявити, що колись у світі не було книжок для дітей. Витоки дитячої книги входять до епохи, коли в Англії з'явився друкарський верстат і У. Кікстон випустив у 1477р. першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань, які, напевно, захоплювали дітей, були байки Езопа і забавний "Роман про Лиса". У 1658р. відомий чеський педагог Ян Каменський опублікував першу книгу з картинками для дітей Ш. Перро "Казки моєї матінки Гуски" - підручник латинською мовою з гравюрами. А у 1697р. з'явилася перша збірка казок Ш. Перро "Казки моєї матінки Гуски". 

Двадцяте століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старика Хоттабича, Гаррі Поттера і багатьох інших чудових героїв. 

Ось уже понад півстоліття діти і дорослі зачитуються трилогією "Володар кілець" Дж. Р.Р. Толкієна. 

Першим лауреатом Міжнародної премії імені Г. Х. Андерсена стала англійська письменниця Елеонор Фарджон у 1956 році, а 1958 премію одержала Астрид Ліндгрен з Швеції. Лауреатами Міжнародної премії ім. Г. Х. Андерсена стали відомі дитячі письменники Джанні Родарі, Туве Янссон, Кристине Нестлінгер, Джеймс Крюсс, Сельма Лагерлеф, Катарина Патерсон та інші. 

1979 року до «Особливого почесного списку Г. Х. Андерсена" вписано ім'я Всеволода Нестайка та його книжку "Тореадори з Васюківки"

Дитяча книга – перша сходинка до пізнання безмежного, чарівного, дивовижного світу – життя. 

Мрійте, читайте і життя стане яскравішим!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МАЙСТЕРНЯ РАДОСТІ "ЗГОТУЙ МАТУСІ ПОДАРУНОК

ЕКСКУРСІЯ "КНИЖКОВЕ КОРОЛІВСТВО"