ВІРТУАЛЬНА ВИСТАВКА "І ЗНОВУ ЧОРНОБИЛЬ НАГАДАВ ПРО СЕБЕ"


Чорнобильська катастрофа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території України, в ніч на 26 квітня 1986 року.



Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.



Знати та розуміти наслідки Чорнобильської трагедії надзвичайно важливо. 


Сторінки книг нагадують нам про людську трагедію та повертають нас у історичне минуле.


Есаулов, О. 

Мамо, а що це було? [Текст] /Олександр Есаулов. - Вінниця: Теза, 2016. - 160 с.





"Жах раптової евакуації накрив Прип'ять разом із хмарою радіоактивного пилу. Ось про ці перші, найстрашніші після аварійні дні я вам і розповім."

«Я не можу не писати про ці події. Тому, що я усе це пережив, я усе це бачив на власні очі. Прип'ятський попіл стукає… Та що там стукає! Він гримає в моє серце!»
                                                                            Олександр Есаулов



Страшно, мабуть, усвідомлювати те, що тобі доведеться з чимось розлучитися, аби врятуватись. Що хочете думайте, але вдома завжди краще. 
«Місто – чистюля у трояндах! У магазинах усього навалом! Навколо природа – з глузду з’їхати! Можна і гриби збирати і рибу ловити! Ну, і квартиру обіцяють протягом трьох-чотирьох місяців. Зарплата теж дуже навіть! Скільки ж можна у цій комуналці сидіти? Їдьмо!»

«Одразу після аварії місто Прип'ять зникло, воно начебто ніколи не існувало. У газетах, по телебаченню, по радіо місто Прип’ять скромно називали селищем енергетиків. Селище, де жило п'ятдесят тисяч населення, де лише дітей було стільки, скільки мешканців у Чорнобилі, який геть несподівано став символом цієї жахливої трагедії.» 

Книга неперевершена, але мимоволі здригаєшся від того, що історія заснована на реальних подіях. 



Гуцало, Є. Сім’я дикої качки [Текст] /Євген Гуцало //Чорнобильська дівчина Калина. - Київ: Школа, 2007. - С. 157-169.
















"Вже багато наслухався балачок і про Чорнобиль, і про чорнобильських людей, то знає про це велике горе. І Калина така хоровита - з тієї самої причини. Кажуть мати з бабою, що то в неї кров порчена стала, а коли порчена кров, то й світ білий не милий, то й жити не хочеться. Кажуть мати з бабою, що якби їй усю кров поміняти - полегшало б, як у друге б на світ народилася. Ото їй харчі всякі здорові треба - і мед, і молоко, і ягоди. А хіба у них молоко здорове чи ягоди здорові? Все тепер перевелося, боїшся їсти з городу картоплю чи буряк, боїшся пити воду з криниці, бо й з дужої людини станеш недужою, а хворій мало чим пособиш".


Даєн, Л. Чорнобиль - трава гірка [Текст] /Леонід Даєн. - Київ: Веселка, 1988. - 176 с.




26 квітня. 1 година 23 хвилини 40 секунд. Трагічна, фатальна мить.

Саме в цей час сталася аварія на Чорнобильській атомній. Увірвалася біда в наш спільний дім. Ми вперше реально зіткнулися з такою грізною небезпечною силою, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю.

"Наступ на вогонь тривав...               
Друга година ночі. З моменту аварії минуло трохи більше півгодини. А здавалося - вічність. Завдяки активним діям караулів ліквідовано основні вогнища на даху машинного залу. Третя година ночі. На покрівлі реакторного відділення теж в основному погашено вогонь. Ліквідовано вогнища пожежі на позначках 4,3; 12,5; 27; 31; 71 загальною площею 250 квадратних метрів.      
Замінено бійців першого ешелону - Правика та його товаришів. Вони вкрай виснажені і знесилені. Машини "швидкої допомоги", розрізаючи сиренами ніч, одна за одною мчали від станції до медсанчастини. Лікарі, медсестри в цих незвичних, небезпечних умовах діяли так само сміливо й рішуче, як пожежники."


Приблизно те, що знаємо всі ми: вогонь - це дуже небезпечно, легковажне поводження з ним призводить до нещастя. І що завжди на допомогу тим, хто опинився в біді, поспішають мужні люди - пожежники.



Це дуже страшно. 



Бажаю всім нам ніколи цього не пізнавати. 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МАЙСТЕРНЯ РАДОСТІ "ЗГОТУЙ МАТУСІ ПОДАРУНОК

ЕКСКУРСІЯ "КНИЖКОВЕ КОРОЛІВСТВО"