АНІМАЦІЯ



Міжнародний день анімації (International Animation Day) був заснований за ініціативою французького відділення Міжнародної асоціації анімаційного кіно. 

Анімація - це окремий жанр, багато з творінь геніальних режисерів в усі часи мають помітний вплив на наше життя.

Перший мультик у світі

Першим мультфільмом у світі вважається «Цирк ліліпутів» (The Humpty Dumpty Circus), який був показаний невеликому колу глядачів у 1898 році. Його творці - Джон Стюарт Блектон і Альберт Е. Сміт. Цей мультфільм був ляльковим, в ньому використовувалися дерев'яні іграшки. Знятий він був найпростішим чином: кадр - перестановка іграшок - новий кадр. Речі, які рухалися по екрану «самостійно», тоді були справжнім дивом, що вражає уяву недосвідчених глядачів. На жаль, до наших днів запис мультфільму «Цирк ліліпутів» не дійшов, тільки фотографія декорацій. 

Перший намальований мультик

У 1900 році той же Блектон представив глядачам двохвилинне відео «Зачарований малюнок». Вважати його мультфільмом чи ні, сказати складно. На екрані ми бачимо людину, яка малює портрет. Але вираз обличчя портрета змінюється самостійно за допомогою склеювання кадрів.
Тому першим повноцінним мультфільмом все-таки вважають «Фантасмагорію» французького винахідника Еміля Коля. Цей мультфільм показали в кінотеатрах в 1908 році. 

Перший комп'ютерний мультфільм, створений за допомогою комп’ютера

Першим мультфільмом, який технічно був створений на комп'ютері - це радянський мультфільм «Кішечка» 1968 року. У машину під назвою БЕСМ-4 були введені диференціальні рівняння, які запрограмували рух кішки. Кадри мультику надрукували на барабанному принтері АЦДП-128, а після сфотографовані та домальовані художником-мультиплікатором. Сюжету там немає, і все ж - це був своєрідний прорив. 

Перший мультик, який зробив комп’ютер 

У 2017 році прогриміла новина про мультфільм, який комп'ютер створив самостійно - «Fraktaal». Але це не зовсім так. Художник Джуліус Хорстуіс не малював його ні на папері, ні на комп'ютері. Він ввів дуже багато формул і сценаріїв у комп'ютер, після чого машина самостійно, за своїми математичними алгоритмами намалювала мультфільм з випадковими футуристичними зображеннями. 

Перший 3 D - мультик

Перший мультфільм у такій звичній нам тепер об'ємній техніці 3D - це «Пригоди Андре і бджілки Воллі» 1984 року. Короткометражка стала першим кроком на шляху анімації з плоскої в об'ємну. У 1995 році ми побачили на великому екрані «Історію іграшок», перший повнометражний 3D мультфільм. І світ анімації змінився назавжди. 

У Японії винайшли власний стиль “аніме”. Для економії часу тамтешні мультиплікатори анімували лише частину зображення, а багато кадрів залишали статичними. Нині аніме – це окремий особливий стиль мультиплікації. 

Сьогодні технічні можливості анімації вражають - це двомірна анімація, тривимірна анімація, анімація Flash Stop Motion і VFX. 

Але, погодьтесь, книгу нам ніщо не замінить!



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МАЙСТЕРНЯ РАДОСТІ "ЗГОТУЙ МАТУСІ ПОДАРУНОК

ЕКСКУРСІЯ "КНИЖКОВЕ КОРОЛІВСТВО"