ТРАГЕДІЯ "ВЕЛИКОГО ТЕРОРУ"

Я умру. Але вмерти не можуть
Мої мрії-думки...                                                          Семенко Михайль


Щорічно у третю неділю травня в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій.

Розстріляне Відродження - це назва найтрагічнішого з періодів, який пережила вітчизняна культура в 30-ті роки ХХ століття. Багато поетів, прозаїків, перекладачів, літературних критиків, літературознавців, викладачів, театральних діячів стали тоді жертвами сталінського режиму.

Методи, якими діяла компартія проти талановитих письменників: 
• репресії;
• замовчування; 
• нищівна критика;
• арешти; 
• розстріли.

Більшість жертв сталінського терору були реабілітовані в кінці 1950 років, проте їхні твори залишалися під забороною в Радянському Союзі.
Попри це, митці Розстріляного Відродження, які не знали страху і сміливо говорили правду, залишили після себе прекрасні твори, що демонструють творчий потенціал і силу думки молодого українського покоління. До нас вони дійшли різними шляхами. Багато видавалися за кордоном, а також підпільно в СРСР, деякі переписувалися вручну, частина творів стала доступною вже після розсекречення радянських архівів, але більшу частину, на жаль, знищено.

Заради відродження національної пам’яті та утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства потрібно вшанувати пам’ять репресованих українців та передати історію про їх біль наступним поколінням українців.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

МАЙСТЕРНЯ РАДОСТІ "ЗГОТУЙ МАТУСІ ПОДАРУНОК

ЕКСКУРСІЯ "КНИЖКОВЕ КОРОЛІВСТВО"